Owoce i warzywa

Wraz z coraz większą różnorodnością oferowanych owoców i warzyw, na rynkach międzynarodowych Cypr zyskał uzasadnione miano "ogrodu Morza Śródziemnego". Produkcja owoców i warzyw została dodatkowo wzmocniona dzięki realizacji potężnego systemu nawadniania, który utworzył dodatkowe 40 000 arów urodzajnych terenów przybrzeżnych.



Owoce cytrusowe

Cypr oferuje pełną gamę owoców cytrusowych dostępnych od października do czerwca a w szczególności pomarańcze, cytryny, grejfruty oraz tzw miekkie cytrusy.

Wysoka ocena jakości pomarańczy cypryjskich odzwierciedla wieloletnie doświadczenie w tej uprawie. Główne uprawiane odmiany to: Navel, Oval i późna Valencia. Cypr był w stanie utrzymać i zwiększyć wielkość eksportu dzięki stosowaniu starannie dobranych metod uprawiania i kampanii marketingowych podejmowanych przez rolników.

Uprawa cytryn przeniknęła do historii Cypru. Wysoki popyt na preferowane soczyste cytryny charakteryzujące się cienką skórką sprawiły, że wyspa utrzymuje swoje miejsce jako główny dostawca zimą i wiosną.

Cypryjskie grejpfruty mają wysoką zawartość soku i cukru, co jest wynikiem praktycznie doskonałych warunków uprawy. Nowoutworzone plantacje stworzyły możliwości eksportu zarówno białych, jak i czerwonych odmian grejpfrutów.

Pierwotnie oparty na Clementines, Cypr ma długie doświadczenie w miękkim uprawie cytrusów.

Pierwotna produkcja oparta była klementynkach ale Cypr posiada długie doświadczenie w uprawie tzw. gatunków cytrusów miękkich. Rosnące zapotrzebowanie światowych rynków na cytrusy miękkie zachęciło do ekspansji i poszerzeniu produkcji cytrusów o nazwie Nova, Mandor, oraz Minneola.

Lista eksporterów owoców


Warzywa

W ostatnich latach nastąpiło znacznie wzbogacenie cypryjskiej oferty eksportowej w asortymencie świeżych warzyw, oferowanych i dostępnych na sprzedaż poza tradycyjnym europejskim sezonem zbiorów. Wśród cypryjskich warzyw największą popularnością cieszą się: bakłażany, cukinie, okra, kozieradka, kolendra, kolokazja, papryka chilli, portulaka, fasola, szpinak, pietruszka oraz wiele innych. W celu utrzymania wysokiej jakości oraz świeżości produktów, warzywa są transportowane w specjalnych warunkach.

Lista eksporterów warzyw



Zioła

Ze względu na korzystne warunki klimatyczne Cypr jest idealnym miejscem do uprawy świeżych aromatycznych ziół. Większość z tych ziół rośnie na wyspie od wieków i wciąż można je spotkać jako odmiany dzikorosnące. Obfitość słońca i rzadkie opady zapewniają cypryjskim ziołom wyjątkowy aromat. W szerokiej gamie świeżych ciętych ziół eksportowanych wyróżniają się bazylia, szałwia, rozmaryn, majeranek, tymianek, mięta, anyż, koperek, oraz inne.

Lista eksporterów ziół



Ziemniaki

Ziemniaki są najważniejszym eksportowym płodem rolnym Cypru.Wszystkie eksportowane ziemniaki są uprawiane na południowo-wschodnim wybrzeżu wyspy, na terenach znanych ze specyficznej czerwonej, bogatej w minerały gleby. Idealne warunki klimatyczne oraz czerwona, żyzna ziemia bogata w substancje odżywcze stwarzają idealne warunki do produkcji wysokiej jakości ziemniaków. Uprawiane odmiany są niezwykle wszechstronne i mogą być wykorzystywane zarówno do celów konsumpcyjnych, jak i przemysłowych. Na Cyprze rośnie kilka odmian ziemniaków. Do najpopularniejszych należą: Spunta, Diamant, Cara, Nicola, Marabel, Marfona, Filea, Liseta, Sieglinde oraz Charlotte.


Lista eksporterów ziemniaków


Kontrola jakości

Urząd kontroli jakości ściśle współpracuje zarówno z producentami, jak i eksporterami, aby zapewnić utrzymanie ścisłych międzynarodowych standardów. Eksport zgodny jest z przepisami UE, a produkty są poddawane kontroli na poziomie pakowania w porcie przed wydaniem niezbędnych świadectw fitosanitarnych i inspekcyjnych.